.

.

dinsdag 23 februari 2016

HET OPLATEN VAN EEN DECO-BOEI

Vaak wordt het 'technisch duiken' geassocieerd met het duiken naar grote diepten. Dat is meestal ook wel zo maar bedenk dat er zeer ingewikkelde en spannende duiken bijvoorbeeld door grotduikers gemaakt worden waarbij de diepte helemaal niet ver buiten de recreatieve dieptes ligt.
Het gaat dus om de uitvoering van de duik, waarbij de diepte een onderdeel is.


Een technische duik bestaat dus grofweg uit, net als elke duik, een aantal segmenten: de afdaling, de duik zelf en de opstijging.

De kwaliteit van een duik wordt grotendeels bepaald door de uitvoering van de opstijging. Dat is het belangrijkste deel van de duik, immers na het 'bodem-gedeelte' van een technische duik zal er hoogstwaarschijnlijk een deco-verplichting zijn. Deze deco-verplichting dient dan ook minutieus en correct te worden uitgevoerd, om het voorkomen van een deco-ongeval te voorkomen.


Tijdens de opleiding tot Tec-duiker wordt er dan ook veel aandacht besteed aan de opstijging, al dan met of zonder deco-boei.
Elke zichzelf respecterende technische duiker is dan ook in staat om de opstijging, met de deco-stops, de gaswissel(s) en stijgsnelheden, perfect uit te voeren. Immers dit is van levensbelang. 
Daarnaast fungeert het oplaten van de boei als een signaal dat de duiker aan het opstijgen cq deco-en is en markeert de plek voor de scheepvaart. 
Om deze uitvoering te vergemakkelijken, want laten we eerlijk zijn, al hoverend wat taken uitvoeren en daarbij constant, exact op de aangegeven stopdiepte hangen, is een hele klus, maken we gebruik van enkele hulpmiddelen.
Zo kan je de bodemcontouren volgen richting ondiepte, stijg je op via een anker/shot-lijn of maak je gebruik van een SMB. De SMB oftewel surface marker buoy/deco-boei verschaft de duiker een soort stabiel platform om de diepte nauwkeuriger vast te houden als er geen bodem/rif/ankerlijn voor handen is.

Is er een rif/bodem in de buurt dan wordt het al wat makkelijker, maar het oplaten van de boei tijdens de opstijging in 'het blauw' is al een heel ander verhaal.

Het oplaten van de SMB is dan ook een skill die veel getraind moet worden om het goed maar ook snel te kunnen uitvoeren. 
Van alle soms ingewikkelde skills, die een technische duiker moet beheersen, is het oplaten van de SMB vaak een lastige skill. Vaak veroorzaakt door verkeerd materiaal of onjuist gebruik.

Als technisch duiker wil je alleen de beste materialen.
Het technisch duikmateriaal verschilt soms van het recreatieve materiaal, juist omdat snelheid, betrouwbaarheid en functionaliteit belangrijk zijn.
Marktplaats staat vol met materiaal wat 'het net niet is'.

Maar er is ook iets als 'personal preference'.

Wat voor de ene technische duiker prima werkt, hoeft voor de ander niet zo te zijn.
Ikzelf geef de voorkeur aan de AP-valves SMBci met klein inflator-flesje en de Custom Divers Ratched reel.
Het flesje aan het boeitje maakt dat de boei snel 'staat' en altijd aan de oppervlakte volledig is opgeblazen, de ratched reel is vreselijk handig omdat hij na het oplaten van de boei, geblokkeerd kan worden tegen afrollen.Maar vooral de snelheid van het oplaten van de boei is belangrijk.

Bij het juist gebruik van deze combinatie is het oplaten van de boei een fluitje van een cent en maakt het leven een stuk makkelijker.

Het 'schieten van de boei' is dan ook een complexe skill die veel geoefend moet worden om hem te beheersen. 

Als je deze skill voor het eerst gaat oefenen, doe dat dan eerst een paar keer in bijvoorbeeld het zwembad of andere gecontroleerde omgeving, voordat je daadwerkelijk het moet doen tijdens een echte deco-situatie.
Oefen, ook in het zwembad, met handschoenen aan en doe het ook eens zonder masker of met een geblindeerd masker.

TIP: leer jezelf het aan om het met gesloten ogen te kunnen.

Sluit je je ogen, dan zullen je andere zintuigen versterken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten